Het aantal fusies en overnames neemt al jaren toe. Of het nu gaat om het binnenhalen van innovatie, snellere groei of het maken van een slag in efficiëntie. Het klinkt al snel als een aantrekkelijke manier om je organisatie sterker te maken. Anderzijds is fuseren ook ingewikkeld en tijdrovend. Twee belangrijke oorzaken van een mislukte fusie of overname zijn een slechte voorbereiding en het overschatten van synergie.
Binnenhouden van personeel
Ingewikkeld is wellicht een understatement. Vaak wordt er in eerste instantie gekeken naar het financiële plaatje. Maar hoe zit het met de integratie ná de transactie? Hoe krijg je een organisatie overzichtelijk in kaart en houd je je medewerkers aan boord? Cijfers laten zien dat gemiddeld een kwart van de leidinggevenden van een overgenomen bedrijf binnen een jaar vertrekt. In het jaar daarop is het verloop ook hoger dan normaal.
Waar komt weerstand bij verandering vandaan en kun je dat voorkomen? Mensen tonen weerstand tegen verandering als ze verwachten of vermoeden dat die in strijd zal zijn met hun onderliggende behoeften. Binnen elke cultuur zijn er basisbehoeften die hierin een hoofdrol spelen. Op het moment dat verandering gevoeld wordt als een bedreiging van deze behoeften gaan mensen weerstand vertonen.
Van weerstand naar motivatie
Succesvol veranderen met drijfveren.
Wil je meer weten over het werken met drijfveren en verandering binnen jouw organisatie? Download dan onze whitepaper ‘Succesvol veranderen met drijfveren’
Een primaire reactie hierop kan het aanbieden van bonussen of vergelijkbare incentives zijn, maar geld blijkt vaak niet de oplossing. Onderzoek van McKinsey laat zien dat persoonlijke waardering, promoties en additionele uitdagende projecten vaak effectiever zijn dan geld. Daarbij moet je vooral kijken naar wat er aansluit op de ambitie en behoefte per werknemer.
Inzicht in de bestaande drijfveren binnen je team of organisatie maakt dat het management kan voorzien waar weerstand te verwachten is en in welke vorm. Aan de hand daarvan kun je, waar mogelijk, de plannen aanpassen zodat er rekening wordt gehouden met gevoelige punten die op weerstand kunnen stuiten.
Aan de slag met motivatie
Er zijn vele modellen die de achtereenvolgende stappen van een veranderproces beschrijven en een richtlijn bieden voor het begrijpen en managen van organisatieverandering. De keuze van het juiste model hangt af van de specifieke situatie van de organisatie. Sommige modellen zijn geschikter voor grote, complexe veranderingen, terwijl andere modellen beter werken voor kleine, specifieke uitdagingen. Maar in elk traject spelen mensen en hun drijfveren een centrale rol. Het begrijpen van drijfveren en de manier waarop deze kunnen worden gebruikt in het doorvoeren van de verandering, vergroot de kans op succes aanzienlijk.
Waar moet je beginnen?
Wanneer je verandering in goede banen wilt leiden begin je met het inzichtelijk krijgen van je organisatie, je mensen en je uiteindelijke doelstelling. Neem daar in ieder geval deze tips in mee:
- Formuleer een heldere en eenduidige visie over het doel van de verandering.
- Werk de visie uit in een gedetailleerd strategisch actieplan.
- Zorg voor draagvlak door mensen te overtuigen van de noodzaak tot veranderen en de oplossing, en werk aan een coalitie van ambassadeurs.
- Zorg voor inzicht in drijfveren en (sub)culturen binnen de organisatie en anticipeer op mogelijke tegenwerking.
- Implementeer en borg de verandering (realiseer en veranker).
- Bewaak bij elke verandering de missie (bestaansrecht).
- Houd de balans van drijfveren in het oog; bij disbalans is verandering nodig.