Site pictogram Profile Dynamics

De nieuwe leider past zich aan

De nieuwe leider past zich aan

Leiderschap is een thema dat sterk leeft binnen veel organisaties, die worstelen met de nadelen van een cultuur waarin de nadruk sterk ligt op de mens als productiemiddel, strak aangestuurd door leidinggevenden, terwijl de wereld verandert en juist vraagt om een meer mensgerichte benadering, wendbaarheid en flexibiliteit.

Flexibiliteit en Autonomie: Een Nieuwe Realiteit

Het werk van vandaag vereist een manier van werken die meer beroep doet op de intrinsieke motivatie van medewerkers, meer verantwoordelijkheid en autonomie bij hen legt, en minder directe sturing door leidinggevenden.

Zo werken sinds de coronaperiode, bijvoorbeeld, steeds meer mensen deels op afstand. Dit vraagt van leidinggevenden dat zij een stap terug doen en medewerkers meer vrijheid geven in waar en wanneer het werk wordt uitgevoerd.

Uitdagingen in de Transitie naar Nieuw Leiderschap

Ondanks de noodzaak ertoe hebben organisaties moeite met deze transitie in leiderschap. Een van de oorzaken daarvan ligt in de manier waarop zij leidinggevenden selecteren. Vaak zien we dat medewerkers die uitblinken in hun functie worden gepromoveerd naar een leidinggevende rol. Het is echter de vraag of deze ‘experts’ wel de juiste eigenschappen hebben om die leidinggevende positie effectief in te vullen.

De Gevolgen van Traditionele Promotiepraktijken

Ten eerste voldoet de expert niet in zijn nieuwe rol als leidinggevende. Ten tweede laat hij of zij een vacature achter waarvan nog moet blijken of deze op hetzelfde hoge niveau kan worden ingevuld. Bovendien leidt deze promotiepraktijk op de lange termijn tot de vorming van monoculturen die elkaar niet ‘verstaan’, hetgeen de kloof die bestaat tussen de top en de werkvloer verder vergroot.

De Verwachtingen van Generatie Z en de Toekomst van Leiderschap

Het oplossen van dit leiderschapsprobleem is essentieel en wordt nog urgenter door de krapper wordende arbeidsmarkt. Daarbij komt dat de toch al beperkte jonge instroom, generatie Z, andere verwachtingen heeft van werk. Zij hechten veel waarde aan autonomie, flexibiliteit en zingeving en hebben minder op met de traditionele, hiërarchische stijl van leidinggeven.

De Weg naar Mensgericht Leiderschap

Organisaties die niet tijdig hun leiderschapsstijl weten aan te passen, lopen het risico talentvolle medewerkers te verliezen en de aansluiting met de veranderende arbeidsmarkt te missen. Het is dan ook cruciaal dat bedrijven investeren in leidinggevenden die in staat zijn om te coachen, te inspireren en een omgeving te creëren waarin medewerkers kunnen floreren.

Alleen door deze transitie te omarmen, kunnen organisaties succesvol inspelen op de uitdagingen van vandaag en morgen en een werkomgeving bieden die aantrekkelijk is voor zowel huidige als toekomstige generaties medewerkers. Hoe? Daarover lees je meer in onze volgende blogs.

Deze blog is het eerste deel van een reeks artikelen over Leiderschap in transitie, waarin we dieper ingaan op de veranderingen in leiderschap en de uitdagingen die hierbij komen kijken. Blijf op de hoogte en volg ons op LinkedIn of op de Profile Dynamics website.

Mobiele versie afsluiten