Ben jij klaar voor Generatie Z op de arbeidsmarkt?
Na de generatie millennials is generatie Z de nieuwste generatie op de werkvloer. Deze jongeren zijn geboren tussen 1997 en 2015. Hoe goed ken jij deze generatie?
Een korte omschrijving voor jou.
- Jongeren die behoren tot de generatie Z zijn enthousiast, energiek en eigenzinnig.
- Geduld is niet hun sterkste punt, maar ze gaan wel graag meteen aan de slag. Ze willen alles uit het leven halen en voegen de daad bij het woord.
- Deze jongeren hebben een informele en zeer directe manier van communiceren en sociale media zijn een essentieel onderdeel van hun leven.
- Door de crises weten ze hoe belangrijk het is om de handen uit de mouwen te steken als je iets wilt bereiken. Ze zien kansen en willen continu uitgedaagd worden.
- In tegenstelling tot de millennials, gaan jongeren uit generatie Z voor een vast contract met duidelijke afspraken over zelfontplooiing en promotie, of beginnen een eigen bedrijf.
- Ze willen zelf controle hebben over hun toekomst en gaan creatiever om met hun tijd. Dit geeft hen een gevoel van vrijheid.
Aandachtspunten zijn:
- Jongeren uit generatie Z vertrekken makkelijk als een baan niet bij ze past.
- Ze zijn ambitieus, creatief en werken hard. Ze voelen een hoge prestatiedruk en mentale problemen kunnen op de loer liggen.
- Transparantie, zelfredzaamheid, flexibiliteit en persoonlijke vrijheid zijn belangrijke aspecten van het arbeidsethos van generatie Z. Als je als werkgever deze waarden negeert, dit kan leiden tot frustratie, minder productiviteit en gebrek aan cohesie binnen het team. Deze generatie moet niet gemotiveerd worden, maar geïnspireerd. Een kantoorhond, een goede werk-privébalans, een leaseauto of een goed salaris zijn niet per se trekkers die zorgen voor nieuw talent in jouw organisatie.
Bron: Intermediair
Generatie Z op de krappe arbeidsmarkt: hoe bind en boei je deze jongeren?
Wat kun je met deze inzichten als werkgever? Allereerst geeft deze info je vooral een algemene context over de nieuwe generatie werknemers van nu. Je kunt deze informatie gebruiken voor jouw beleid in de organisatie voor werving- en selectie, loopbaanontwikkeling etc.
Belangrijk is echter dat je bij kandidaten voor een baan of bij huidige jonge werknemers goed naar de persoon kijkt en onderzoekt wat de persoonlijke waarden, drijfveren en motivaties zijn. Wat maakt deze persoon enthousiast? Wat zijn de dingen die energie geven en motivatie? Wat inspireert? Lees daar hier meer over.
Zie jij potentie in deze jongere, maar is de match met de baan mogelijk niet 100%? Onderzoek waar mogelijkheden zitten om de baan en de persoon beter op elkaar te laten aansluiten. Het is in deze tijd hard nodig om flexibeler te kijken naar banen en open te staan voor jobcrafting. Zo bind en boei je mensen in deze krappe arbeidsmarkt.
Tip: wil je meer weten over de motivatie van mensen? Lees dan deze whitepaper.