Wat motiveert jou, juist nu?

De Corona-crisis heeft impact op iedereen. De maatregelen van de overheid en de richtlijnen van het RIVM zijn gericht op het voorkomen van een overbelasting van ons zorgstelsel. De gevolgen zijn ingrijpend. Scholen die dicht zijn, kinderopvang die gesloten is, mensen met vitale beroepen die door moeten (hoe zwaar het ook is) en mensen die juist niet kunnen of mogen werken. Mensen én organisaties staan voor een omslag. In organisaties is leiderschap tonen en inzetten belangrijk, nu meer dan ooit. Want hoe loods je jouw mensen goed en vitaal door deze onzekere situatie heen? Voor jou als werknemer brengt de situatie mogelijk niet alleen zorgen over de gezondheid van jezelf en mensen om je heen met zich mee, maar krijg je ook te maken met hele nieuwe uitdagingen qua werk en privébalans. Hoe zorg jij ervoor dat je jouw energie op peil houdt en motivatie blijft voelen? Daar gaat deze eerste blog over.

In april en mei plaatsen wij wekelijks een blog over de actuele situatie in de wereld van nu. Hierbij kijken we in het bijzonder naar drijfveren bij mensen, in teams en organisaties. Door je te verdiepen in wat er leeft onder de oppervlakte, kun je juist in uitdagende situaties werken met de sterke punten en de kracht die van nature aanwezig is.

Een onvoorspelbare situatie…en jouw drijfveren

Wat doet de situatie in de wereld met jou, jouw gezin en jouw houding tegenover jouw werk? In onverwachtse situaties reageren mensen vaak instinctief. Drijfveren spelen daar een belangrijke rol in. Die bepalen niet wat iemand denkt, maar hoe mensen denken over zichzelf en hun omgeving en hoe zij op basis hiervan communiceren en reageren.

  • Waar de ene persoon bijvoorbeeld vooral vanuit zijn eigen individualiteit reageert, is de andere persoon van nature meer gericht op zijn of haar omgeving.
  • Terwijl de ene persoon gelijk reageert op het hier en nu en in de actie schiet, willen anderen eerst zelf meer weten en verwachten weer anderen juist duidelijkheid, kennis en inzichten van gezaghebbenden.

Als je eenmaal weet welke drijfveren er bij jou spelen, heb je ook een handig middel in handen om daarmee te onderzoeken wat jouw behoeftes zijn en wat jij nodig hebt in deze uitdagende tijd om zoveel mogelijk energie en motivatie te hebben.

Drijfveren & motivatie

Laten we kijken hoe dit zit per drijfveer. Ieder mens heeft een combinatie van drijfveren in zich (een drijfverenprofiel). Kijk maar eens hieronder, herken jij jouw drijfveren?

Mensen die hoog paars gedreven zijn, neigen in een onveilige, onvoorspelbare situatie naar het opzoeken van hun stam. Zij verwachten dat hun leider het voortouw neemt om de chaos te beteugelen, zodat zij zich weer veilig voelen. Zij werken vaak in organisaties met een hechte, familiaire cultuur met een leider die hoog wordt gewaardeerd. Waar tradities belangrijk zijn en het verleden wordt geëerd.

  • Jouw behoefte: binnen de organisatie moet er een gevoel van veiligheid zijn.
  • Nodig: tijd en ruimte om je wat terug te trekken en samen met stamleden te zijn. Zodat je bewust de onderlinge band ervaart en hier weer energie uithaalt. Belangrijk is ook dat je een sterke stamleider hebt, dit kan een belangrijk persoon in jouw familie zijn of in de organisatie waar je werkt. Het helpt je om met deze persoon te praten, omdat hij of zij je het gevoel van bescherming en vertrouwen geeft. Waarom? Omdat deze persoon door jou als wijs wordt gezien. Kijk naar werkzaamheden en activiteiten waarbij je jouw stam en jouw leider kunt ondersteunen. Dat geeft je een gevoel van voldoening. Je draagt dan bij aan jouw eigen gevoel van veiligheid, omdat je jouw bijdrage levert aan jouw stam: de basis die nu meer dan ooit belangrijk voor je is.
  • Aandachtspunten: let op dat je je niet te veel terugtrekt uit de wereld. Zorg dat je contact blijft houden met meer mensen dan alleen de mensen van jouw stam.

Mensen met hoge rode drijfveren, zijn individueel gericht. Zij komen snel en daadkrachtig in actie. Zij kunnen en willen niet afwachten, zij willen de teugels zelf in handen nemen. Zij reageren proactief om de situatie naar hun hand te zetten. In crisissituaties zullen zij zich krachtig voelen, omdat zij optreden.

  • Jouw behoefte: er moet snel en daadkrachtig geacteerd worden krachtige communicatie.
  • Wat jij nodig hebt: ruimte nemen om krachtig op te treden en zaken op orde te krijgen. Daar ben jij goed in. Gebruik het! Dat geeft je veel energie en motivatie. Dit kan betekenen dat je tijd en middelen moet vrijmaken om de acties uit te zetten waarvan jij vindt dat dit goed is. Dat je nog meer dan anders, bijzaken opzij schuift.
  • Aandachtspunten: je verliest geen tijd aan te veel overleg en kunt kortaf reageren naar anderen, omdat je in de do-modus zit. Diepgang van materie is ook niet datgene waar je op dit moment mee bezig bent. Vergeet echter niet dat dit op een later moment weer belangrijker wordt.

De blauw gedreven mensen verlangen vooral naar orde en overzicht. Zij zoeken duidelijkheid en vinden het prettig als erkende instituten richtlijnen en maatregelen voorschrijven. Dit geeft ze een gevoel van orde. Een onvoorspelbare situatie lijkt zo meer onder controle. Zij zullen de stappen van de overheid en de RIVM bijvoorbeeld toejuichen omdat er op deze manier een gevoel van voorzichtige veiligheid door voorgeschreven orde en structuur terugkomt.

  • Jouw behoefte: duidelijke communicatie met heldere boodschappen.
  • Nodig: duidelijkheid, orde en structuur voorgeschreven door een gekwalificeerde en gerespecteerde leider met daarbij goed uitgewerkte instructies en duidelijkheid over verwachtingen. Als jij weet wat jij moet doen om ondersteunende werkzaamheden te verrichten die bijdragen aan het terugvinden van orde, voel jij jouw energie stromen. Jouw werk voelt zo van belang. Dit is belangrijk voor jouw motivatie.
  • Aandachtspunten: soms kost het even tijd om orde op zaken te stellen in een nieuwe en onvoorspelbare situatie. Heb vertrouwen en geduld dat dit komt.

De doelgerichte en ambitieuze oranje gedreven personen, zijn ondernemend. Zij gaan op zoek naar manieren om toch stappen te kunnen maken, doelen te kunnen bereiken. Zij komen in actie en zullen niet passief afwachten.

  • Jouw behoefte: doelgerichtheid van de organisatie. Actief inspelend op de situatie (en mogelijke kansen).
  • Nodig: ruimte om ondernemende activiteiten uit te zetten. Het is misschien even omschakelen, maar zodra jij de tijd en ruimte hebt gepakt om te kijken waar kansen liggen in deze nieuwe situatie, kom jij op dreef en voel jij jouw energie weer stromen. Elke nieuwe situatie biedt weer inspiratie voor stappen die jij kunt zetten om doelen te bereiken. Geef jezelf de ruimte om hiermee te werken.
  • Aandachtspunten: wees selectief en bewust met wat je doet. In een onvoorspelbare situatie kun je veel kanten op en loop je het risico om op te veel paarden tegelijkertijd te wedden. Blijf goed sparren met jouw teamleden en zet in op waar de meeste kansen liggen.

De mensgerichte groen gedreven persoon, is gericht op een goede sfeer. Zij vinden het belangrijk dat iedereen zich lekker voelt en zij zijn gericht op gelijkwaardigheid en harmonie.

  • Jouw behoefte: mensgericht aanpak binnen de organisatie. Goede communicatie.
  • Nodig: ruimte voor emoties, voor de mens in de werknemer. Ruimte om hierover met elkaar te kunnen praten.
  • Aandachtspunten: heb begrip voor de eventuele stappen die de organisatie moet maken om gezond te blijven op de lange termijn. Waarbij organisaties de balans zoeken en zowel goed voor hun mensen zijn, maar ook aan de toekomst van de organisatie moeten denken.

De creatieve en analytische geel gedreven mensen, zetten hun kwaliteiten in om juist in een onvoorspelbare situatie strategische stappen te kunnen zetten. Zij gebruiken hun vaardigheden om met nieuwe oplossingen te komen, hun out-of-the box denken, komt goed van pas.

  • Jouw behoefte: communicatie die voortkomt uit een goed doordachte een strategische aanpak van de organisatie. Gericht op de toekomst.
  • Nodig: ruimte om jouw out-of-the-box denken in te zetten. Neem de tijd en ruimte om jouw kwaliteiten volop in te zetten. Kom met concepten die het verschil kunnen maken, die juist de antwoorden kunnen zijn op behoeftes die er nu en in de toekomst leven.
  • Aandachtspunten: let op dat je jezelf niet verliest in nieuwe ideeën. Juist omdat de mogelijkheden eindeloos kunnen zijn. Zorg dat je de kaders van de organisatie goed in jouw vizier houdt en dat je verbonden blijft met de mensen in jouw team.

De relativerende turkoois gedreven mensen, overzien het geheel en bekijken de situatie in een grotere context. Zij zien de situatie als een onderdeel van het leven, als een logisch gevolg, maar ook als iets waar mogelijk lessen uit te leren zijn voor de toekomst.

  • Jouw behoefte: communicatie waarbij de organisatie de situatie en jouw rol daarin als onderdeel van een groter geheel ziet. Communicatie met een accepterende toon en inhoud.
  • Nodig: ruimte voor bewustwording, voor het doorleven van de situatie. Neem de tijd om de situatie spiritueel, emotioneel en fysiek te doorleven zodat je daarna vanuit rust en acceptatie aan de slag kunt. Bescherm jezelf tegen de drukte en negativiteit rondom de crisis. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en blijft.
  • Aandachtspunten: niet iedereen is in staat om de crisis vanuit een helicopterview te bekijken. Respecteer dat en leg ze jouw visie niet op. Iedereen heeft zijn eigen manier van omgaan met deze crisis.

Stappenplan

1. Herken jij jezelf in de bovenstaande drijfveren? Of vind je het lastig?
2. Kijk eens terug naar de afgelopen weken. Hoe ging jij om met de situatie? Wat voelde je? En hoe ging je hiermee om? Wat gaf jij energie en waar verloor je energie op?
3. Wat helpt om met dit soort materie aan de slag te gaan, is om bewust tijd en ruimte te nemen om hierbij stil te staan. Probeer iets meer naar binnen te keren en te onderzoeken wat er bij jou speelt.

Meer weten over motivatie? Lees onze whitepaper! Wil je jouw drijfveren laten analyseren en hiermee gaan werken? Dan kun je altijd aan de slag met een  van onze consultants. Wil jij zelf opgeleid worden in het werken met drijfveren? Dat kan! Vanaf nu hebben we ook 100% online trainingen. Lees daar hier meer over.